Výkonné CNC lasery

V letošním roce vstoupil na český trh nový evropský producent laserových řezacích CNC strojů, společnost Kimla, která však v tomto oboru není žádným nováčkem. Na trhu s laserovým řezáním dominuje jenom hrstka zavedených výrobců, jimž přichází konkurovat účastník s vlastní výraznou značkou strojů, které nabízejí vysokou technologickou úroveň a výkon. V České a Slovenské republice výrobce zastupuje společnost Kimla KM CNC s.r.o. se sídlem v Brně.

Vláknové lasery KIMLA, vyráběné v polské Čenstochové, jsou považovány za nejrychlejší na trhu, a to především díky inovacím, které zavedl zakladatel a majitel společnosti Przemysław Kimla. Pan Kimla, který byl už jako dítě fascinován elektronikou, založil společnost nesoucí jeho jméno již před více než 25 lety, v podstatě ihned po absolvování vysoké školy polytechnické. Zpočátku navrhoval a vyráběl vlastní CNC systém a CNC software pro stroje vyrábějící desky plošných spojů. Brzy si však uvědomil, že jeho nové řízení by mohlo být použito i pro jiné výrobní stroje, jako jsou frézky, vodní paprsek, routery a lasery.

Výrobní závod Kimla v Čenstochové.

Nyní má polský výrobce více než 200 zaměstnanců, kteří vyrábějí širokou škálu zařízení používaných v řadě aplikací, např. v řezání a frézování kovů, jakož i ve zpracování kůže, dřeva, kompozitů i zubních implantátů. Kromě vláknových laserů lze jméno Kimla vidět i na řadě obráběcích CNC strojů, pětiosých portálových frézkách, plochých frézkách, vodním paprsku a gravírovačkách. Sortiment strojů se stále rozšiřuje a společnost úspěšně nainstalovala více než 3 500 strojů ve všech koutech světa.

Výkonný řídicí systém

V posledních letech společnost učinila největší pokrok ve své technologii laserového řezání. Pan Kimla si uvědomil, že jeho rychlé CNC stroje propojené s novým vláknovým laserem by mohly mít velký dopad na trh. Ovládací systém stroje používá to, co je popsáno jako „dynamická vektorová analýza“ (DVA); to znamená, že ovládací systém může dosáhnout extrémně vysokých rychlostí (dokáže zpracovat 15 000 řádků G-kódu za sekundu), čímž je umožněn přesný pohyb podél os rychlostí 5 m.s-1 a zrychlení až 6G.

Stroje také používají lineární motorové pohony vyvinuté společností Kimla, které umožňují hladký provoz, vysokou účinnost a extrémní přesnost. Téměř všechny komponenty ve strojích Kimla jsou vyráběny interně – jedinou výjimkou je samotný laserový zdroj, který dodává společnost IPG Photonics. Přestože společnost pana Kimly nejprve začala vyrábět routery a frézky s jeho CNC řízením, nástup účinnější vláknové laserové technologie ve srovnání s tradičními CO2 lasery byl příležitostí k úplné transformaci laserů od základů. V Kimle se vrátili zpátky k vývoji a vyvinuli řídicí systém, který dokáže potenciál této technologie naplno využít. Vláknový laser může řezat desetkrát rychleji než frézka, takže by bylo neprozíravé nepoužívat řídicí systém, který je schopen těchto rychlostí dosáhnout. Jiní výrobci plýtvali výhodami vláknové technologie tím, že ji párovali se staršími řídicími systémy.

Veškerá elektronika stroje Kimla je navržena a vyrobena interně.

Vlastní vývoj a výroba

Na každý aspekt návrhu a konstrukce strojů KIMLA dohlíží zakladatel společnosti a její konstrukční tým. Pohyblivé části jsou namontovány na svařovaném, vysoce tuhém monolitickém těle. Lineární vodicí plochy každého z těchto těles nebo rámů jsou pak přesně frézovány na jednom z největších frézovacích strojů v Evropě.

Pohony řezací hlavy a ovládací prvky pohybu jsou navíc tvořeny komponenty inspirovanými leteckým průmyslem, které mají snížit hmotnost a umožnit rychlejší dynamiku při pohybu po stole.

Každý, kdo továrnu KIMLA navštíví, musí být ohromen komplexním přístupem společnosti k jejímu inženýrství. Konstrukce, elektronika, obrábění, povlakování, montáž a testování jsou prováděny pod jednou střechou a společnost věří, že je to také nejlepší prodejní místo. Přímo v továrně je možné demonstrovat hlavní faktory, které musí zákazník před nákupem laserového stroje zvážit. Společnost Kimla vyrábí nejefektivnější lasery, stroje jsou dobře zkonstruované a spolehlivé, je možné je pořídit za konkurenceschopné ceny a v neposlední řadě mají i bezesporu nejnižší provozní náklady.

Společnost zdůrazňuje, že ačkoli lasery jsou poměrně složité stroje a mohou vykazovat poruchy, stroje Kimla jsou velmi ekonomické, pokud jde o servis a podporu. Vývojáři také implementovali novou technologii konceptu Průmysl 4.0, která umožňuje preventivní údržbu a vzdálenou podporu stroje.

Lasery Kimla jsou konstruovány na vysoce stabilních svařovaných rámech.

Lasery jsou jedním z nejkomplikovanějších CNC strojů ve výrobě. Frézka, poháněná svými motory, pracuje relativně jednoduše podél dráhy nástroje, ale laser musí řídit a synchronizovat modulaci paprsku, ohnisko, vzdálenost, rychlost a směr, kterým se pracovní hlava pohybuje, poměr plynu a charakteristiky průbojnosti. Pokud je pouze jeden z těchto faktorů nesprávný, laser přestane řezat.

Firma KIMLA vyvinula také vlastní, spolehlivější řezací hlavu. Jsou v ní začleněné senzory a metrologická zařízení, které poskytují informace o stavu řezací hlavy. Systém monitoruje teplotu a malá infračervená kamera neustále kontroluje povrch laserové čočky, protože stačí jen malá částice, aby se čočka přehřála a zničila optiku.

Tyto systémy je možné propojit s internetem, takže stroje mohou být monitorovány na dálku a servisní podpora může zákazníkovi na dálku poradit, jak případnou poruchu odstranit.

Rovnováha ve výkonu

„Ačkoli trendem je vyrábět lasery se stále výkonnějšími zdroji energie, extra výkon se ne vždy vyplatí,“ tvrdí pan Kimla. Existuje rovnováha mezi objemem výroby, tloušťkou a typem materiálu, který uživatel řeže, a dodatečnými investicemi, průběžnými náklady a návratností investic, které je třeba na výkonnější laser vynaložit.

Vodicí plochy stroje Kimla jsou přesně frézovány na jednom z největších strojů v Evropě.

U velmi tenkého plechu změna výkonu prakticky nezpůsobí velké rozdíly. Nejdůležitějším faktorem je účinnost stroje. Pro silnější materiály je důležitý výkon, avšak může být nákladově efektivnější investovat spíše do dvou strojů o výkonu 6 kW než do jednoho stroje o výkonu 12 kW, pokud řežete materiál hlavně v rozsahu 6–10 mm.

Řídicí systém strojů Kimla je navržen tak, že obsahuje všechny moduly CAD/CAM/Nesting a CNC potřebné k řezání i zpracování cenových kalkulací, takže můžete navrhovat, upravovat a vnořovat díly určené k řezání a vypočítat řeznou rychlost a přesné množství dusíku, kyslíku nebo energie, které budete používat. Můžete zadat řezaný materiál, velikost dávky a tloušťku. To vše lze shromáždit a jednoduše pak vypočítat náklady na výrobu jednotlivých dílů.

Lasery Kimla se vyrábějí a montují v továrně v polské Čenstochové.

Když lasery KIMLA jedou naplno, určitě vypadají působivě, ale společnost neusnula na vavřínech a stále pracuje na tom, aby její řezání plechu bylo ještě produktivnější. Ke strojům lze také přidat automatizované nakládací a vykládací systémy Kimla. Pro stručnou charakteristiku srdce podniku a étosu zakladatele se nejlépe hodí termín „neustálé zlepšování“.

Motivací pana Kimly a jeho týmu je neustále zvažovat, jaká je nejlepší nová součást pro stroje a jak zvýšit jejich výkonnost. Je třeba implementovat technologie, které učiní stroje lepšími, než byly předtím, a lepšími oproti konkurentům. Hlavním cílem je neustále inovovat a zlepšovat se.

 

Značku KIMLA na českém a slovenském trhu zastupuje společnost KM CNC. Na motivy, jež vedly k zahájení této spolupráce, jsme se zeptali jednatele společnosti Kamila Suchánka.

MM: Jak byste značku Kimla stručně charakterizoval? Čím vás tento výrobce přesvědčil, abyste s jeho jménem spojili své podnikání?

K. Suchánek: Značka Kimla je pro nás synonymem vysoce kvalitních, přesných, rychlých a technologicky vyspělých strojů. Za touto značkou se skrývá úžasný příběh pana Kimly, který je „technologickou“ osobností a vývojářem. Díky jeho patentům jsou stroje, které firma Kimla vyrábí, jedinečné a dokonale vyladěné a dosahují maximální efektivity. Jednou z filozofií společnosti je vlastní výroba všech dílů strojů včetně magnetických pohonů, elektroniky i laserové řezací hlavy – proto všechny části stroje dokonale spolupracují. Výroba také není limitována žádným jiným výrobcem a dodavatelem. Fascinující je i přístup a nadšení všech lidí, kteří se podílejí na vývoji a výrobě. Dostupnost náhradních dílů přímo z továrny do 24 hodin, vzdálená podpora přes web zdarma a náš servis je to, co musí zaujmout každého zákazníka. Neustálá snaha o vylepšování technologií nám dává jistotu, že i v budoucnu budeme mít stále co nabídnout. Lasery Kimla jsou technologická budoucnost.

MM: Jak je tato značka v Česku známá? Má už mezi experty nebo i v širší odborné veřejnosti dobrý zvuk, nebo musíte zákazníky o kvalitách těchto strojů přesvědčovat?

K. Suchánek: V Česku jsme značku Kimla poprvé představili na strojírenském veletrhu v Brně. Přestože společnost Kimla má za sebou více než dvacetipětiletou historii a výrobní závod je jenom 100 km od hranic, v České republice moc jejích strojů nenajdete. Společnost Kimla má samozřejmě nejsilnější základnu v Polsku, ale silné zastoupení má třeba i ve Velké Británii nebo USA – její stroje jsou nainstalovány v podstatě po celém světě. V současnosti prodala již více než 3 500 strojů. Věříme tomu, že kvalita, technická vybavenost strojů a filozofie firmy dokážou zaujmout a že zákazníci se jistě velice rychle přesvědčí o tom, že stroje Kimla jsou opravdu špičkou na trhu a že rozhodně stojí za to je mít ve výrobě. Společnost momentálně staví nový výrobní závod, opět v Čenstochové, a zařizuje výrobu tak, aby ji každý den opustil jeden hotový laserový stroj. Zákazníci mohou fabriku kdykoliv navštívit a před nákupem se přesvědčit o tom, kde a hlavně jak se stroje Kimla vyrábějí a jaká je technologická vybavenost společnosti, a také vidět na vlastní oči, proč jsou tyto stroje tak efektivní. Později mohou třeba výrobu svého stroje průběžně sledovat nebo zde absolvovat školení obsluhy ještě před instalací stroje. Díky tomu, že stroj je kompletně celý navrhován a vyráběn pod jednou střechou, není problém provést úpravu stroje přesně podle potřeb zákazníka. Po osobní návštěvě výrobního závodu není potřeba zákazníky přesvědčovat o tom, že si koupí opravdu kvalitní stroj s přidanou hodnotou.

MM: Společnost Orca machines, ve které působíte, prodává laserové stroje a další technologie už několik let. Proč jste se rozhodli založit pro prodej strojů Kimla novou společnost?

K. Suchánek: Novou společnost Kimla CNC jsme se rozhodli založit proto, abychom budovali značku Kimla v Česku a na Slovensku. Jak jsem již naznačil v úvodu, Kimla je budoucnost a naším úkolem bude vybudovat u nás i na Slovensku povědomí o tom, že je tady velmi kvalitní evropský výrobce řezacích laserů i dalších CNC strojů. Dalším důvodem je to, že prodáváme i jiné kvalitní technologie, jako například ohraňovací lisy Boschert Gizelis, a že nechceme všechno prodávat pod jednou značkou. Společnost Kimla má poměrné bohaté portfolio technologií, které si zaslouží mít samostatné zastoupení.