Reportáž: KIMLA – Nejrychlejší laser na MSV 2022

 

Polský výrobce CNC strojů, společnost KiMLA, se už 25 let zabývá vývojem a výrobou špičkových zařízení. Filozofií společnosti je implementace nejvyspělejších technologií, využívání nejmodernějších technologických výrobních postupů a neustálá práce na dalším vývoji. Tento přístup umožňuje společnosti KiMLA konkurovat kvalitou, efektivitou a spolehlivostí strojů i těm největším a dobře zavedeným značkám. Díky vlastnímu vývoji a vlastní výrobě komponentů se ceny těchto strojů pohybují na velice příjemné úrovni a společnost dokáže zároveň zaručit rychlé dodací termíny. V době, kdy se výrobci potýkají s dlouhými dodacími termíny komponentů se ukazuje, že investice do vlastí výroby je i pro konečné zákazníky velkým přínosem.

Společnost KiMLA má za sebou už více než 3.500 úspěšných instalací ve všech koutech světa. Na českém a slovenském trhu ji zastupuje brněnská společnost KM CNC s.r.o., která má dlouholeté zkušenosti se špičkovými výrobními technologiemi včetně laserů. Na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně se KiMLA pochlubila sestavou výkonného 12kW vláknového řezacího laseru a automatického zakladače plechů i se skladovací věží a velkoformátovým obráběcím CNC plotrem. Samotný laser můžeme bez výhrad označit za “nejrychlejší laser na MSV 2022”. Celá expozice se nacházela v pavilonu B, který je tradičně věnován plechotvářecím strojům a laserovým řezačkám…

 

Nejrychlejší laser od KiMLA
Již samotný výkon 12 kW patří k výkonové špičce. Mnoho laserových řezaček se spokojí s mnohem menším výkonem laseru, což se samozřejmě projeví především v produktivitě řezání, ale také limity v tloušťkách řezaných plechů. Rychlost vláknového laseru od KiMLA je ovšem dána především velmi rychlými lineárními pohony, ale výrazný pozitivní vliv má i vlastní řídícím systém. Vystavený stroj dosahuje pracovní rychlosti až 230 m/min a zrychlení až 60m/s2. Přesnost polohování je 0,02 mm a přesnost opakovaného polohování 0,001 mm. Malou zajímavostí je, že mateřská firma KiMLA vznikla primárně jako producent řídících systémů pro CNC stroje a vlastní stroje začala sama vyrábět, až po zjištění, že stroje vyráběné jinými světovými výrobci nedosahují tak dobrých výkonů, jak by bylo možné dosahovat v běžné výrobě. Zajímavá je i samotná hlava laseru, která se chlubí pokročilým anti-kolizním systémem. Ten umožňuje ochránit drahou laserovou optiku v případě deformovaných plechů nebo hrubé chyby obsluhy. Nechybí ani anti-reflexní systém pro optimalizaci řezání vysoce lesklých materiálů. Celá konstrukce laseru KiMLA je velmi bytelná a eliminuje otřesy a vibrace způsobené rychlými pohyby řezací hlavy.

 
 
Řídící systém laserů KiMLA patří mezi to nejlepší, co bylo v poslední době vyvinuto. Integruje schopnosti CNC řízení včetně dynamické vektorové analýzy pro optimalizaci řezání složitějších tvarů, CAD a CAM funkcí a v neposlední řadě umožňuje i tzv. nesting, což je pokročilý automatický systém pro plánování maximálního využití plochy řezaných plechů pomocí výpočtů optimální orientace a umístění výpalků. Další výhodou je možnost dálkového napojení na PC a provádění změn i během řezacích procesů. Lasery jsou rovněž vybaveny samočinným odsáváním zplodin. K volitelné výbavě laserů KiMLA patří tisková hlava pro popis částí před řezáním nebo skenovací hlava, která umožňuje snímat tvary nařezaných dílů jako vektorovou grafiku, využít data pro složitější výrobu a také zkrátit přípravné časy pro další operace. Novinkou je i opce, umožňující laserové vyřezávání do trubek a profilů.

Automatický zakladač KiMLA
Smyslem tohoto zařízení je podstatné zvýšení produktivity řezacího pracoviště a případně i plná automatizace, která nevyžaduje přítomnost obsluhy. Zakladač se stará o dodání plechů k řezání, ale také o vykládku. Zásobník se skládá s věžového regálu, v kterém jsou připraveny plechy pro řezání a ze zakládacího systému, který odebírá plechy z regálu a dodává je k řezání. Stejný systém pak odebírá vypálené plechy a předává je na vybrané police pro hotové díly.

 

 

Velkoformátové CNC obráběcí centrum KiMLA BPFT
Vysoce výkonné obráběcí centrum, které využívá minimálně 3 osy a princip plotru. Při více osách dokáže poskytovat frézování, soustružení, řezání závitů, funkci vrtačky, řezacího plotru a dokonce i rolovacího a licího zařízení. Díky speciálním linkám dosahuje polohovací přesnosti 0,005 mm/m a rozlišení 0,000001 mm. Pohony využívají magnetické lože, což snižuje tření, opotřebení a změny vůlí. Naopak zvyšuje rychlost stroje a tím i produktivitu výroby.

 
 
V závislosti na konfiguraci lze toto centrum použít pro zpracování kompozitů a plastů, ale také hliníku, mosazi a lehčích ocelových plechů. Pracovní stůl využívá podtlakový, resp. vakuový rastrový systém pro dostatečně silnou fixaci obrobků a není tedy třeba složitých upínacích systémů. Nicméně, pro extrémní aplikace je možno využít i mechanického upínání obrobků. Stroj má rovněž automatický systém výměny nástrojů, a to buď lineární nebo rotační zásobník. Pracovní vřeteno má výkon 20kW. Tento stroj je prvním průmyslovým plotrem s lineárními pohony na světě.

Expozice na MSV 2022 prokázala, že KiMLA má velký potenciál oslovit i české strojaře a nabídnout jim cenově velmi lákavé stroje se špičkovými parametry a sofistikovanými funkcemi, včetně velmi pokročilých řídících systémů. Tyto stroje se na evropském trhu těší velmi dobré pověsti v oblasti výkonu i spolehlivosti, ale také v ekonomice provozu a snadnosti obsluhy.